studime historike

Reformimi i Qeverisjes së Kishës

Reformimi i Qeverisjes së Kishës

Reformimi Protestant Evropian nuk do të kishte mbijetuar pa reformimin e strukturave administruese të Kishës. E sulmuar nga jashtë nga hordhitë e papatit dhe të levave të tij politike, e gjendur po ashtu nën presionin e princave apo mbretërve në rajonet ku shtrihej si në Britani apo Gjermani apo edhe…
Lexo me tej...
Shfaqja e kishës protestante tek shqiptarët

Shfaqja e kishës protestante tek shqiptarët

Protestantizmi shqiptar fillon prej vitit 1818, kur edhe bëhen botimet e para në gjuhën shqipe nga Shoqata Biblike, me autor Dr. V. Meksin. Shoqëria Biblike e Huaj dhe Britanike, Komiteti Protestant për Perandorinë Osmane, Aleksandër Thomsoni, misionarë amerikanë, si dhe shumë figura shqiptare janë faktorët të cilët mundësuan lindjen e…
Lexo me tej...
“Më jep Skocinë se ndryshe vdes!”

“Më jep Skocinë se ndryshe vdes!”

Një biografi e Gjon Noksit (John Knox)   Në mbarë historinë e kombit skocez, Gjon Noksi spikat si një hero i besimit. Megjithatë, Noksi sot përçmohet nga kombi i vet në vend se të nderohet kujtimi i tij. Jobesimtarët e përfytyrojnë Noksin si një njeri zemërak dhe përçarës, i cili…
Lexo me tej...
Kriza dhe Kthimi ne Identitetin Historik dhe Teologjik i Kishës Ungjillore

Kriza dhe Kthimi ne Identitetin Historik dhe Teologjik i Kishës Ungjillore

Gjatë historisë fjalët ndryshojnë. Disa bëhen arkaike, disa fjalëve të tjera u ndryshon kuptimi, ndërsa disa të tjera duket sikur e humbasin kuptimin që kanë pasur. Kjo e fundit duket se ka ndodhur në kohën tonë me termin “ungjillor”. “Në të kaluarën kjo fjalë shërbente si një lidhje uniteti midis…
Lexo me tej...